Dulceata de prune
Dulceata de prune nu trebuie sa ne lipseasca din camara. Gustul dulce-acrisor o recomanda intr-o multitudine de retete de deserturi, cum ar fi: clatite, cornulete cu dulceata, haios, rulade, prajituri.
Ingrediente:
- 7 kg prune
- 3 kg zahar tos
- o lamaie mare
Mod de preparare:
1. Se spala bine prunele, se indeparteaza coditele si se scot samburii.
2. Prunele-jumatati se amesteca cu zaharul intr-o oala cu peretii inalti. Timp de minim doua ore se da vasul deoparte, timp in care se va forma siropul necesar fierberii fructelor. Daca doriti o dulceata mai fina, o parte din cantitatea de prune se poate mixa.
3. In continuare, se aseaza oala pe foc si se fierb fructele, la inceput, la foc mare, apoi, dupa ce se instaleaza fierberea, la foc mic.
4. Din cand in cand, se amesteca dulceata cu o lingura de lemn, avand in vedere ca aceasta sa atinga si fundul oalei. Un truc pentru evitarea lipirii: ungerea oalei cu putin ulei. Acesta nu garanteaza insa ca dulceata nu se va lipi de vas, daca nu este supravegheat!
5. In timp ce dulceata fierbe la foc mic, se pregatesc borcanele care se spala, se usuca si se sterilizeaza in cuptor.
6. Cand dulceata are consistenta unei smantani, se continua cu sucul de lamaie proaspat stors si se amesteca bine. Sucul va lega frumos compozitia si ii va conferi stralucire.
7. Pentru a fi siguri ca dulceata este bine fiarta, se adauga cateva picaturi din aceasta intr-un pahar cu apa rece. Daca acestea vor ramane intregi si nu se vor dispersa in apa, dulceata este gata.
8. Se stinge focul. Dupa 15 minute, dulceata se portioneaza cu grija in borcanele asezate pe o suprafata de metal, astfel incat sa nu se sparga.
9. Borcanele nu se vor umple pana la refuz. Sus va ramane o portiune de cca. un centimentru. Se strang bine capacele.
10. Dupa 30 de minute, se intorc cu grija borcanele, astfel incat capacul sa se afle pe suprafata metalica de lucru.
11. Dupa inca 30 de minute, borcanele vor reveni la pozitia initiala.
12. Se pastreaza peste iarna intr-un loc uscat.
Pofta buna!